Marian Tescaru, managing partner al casei de investment banking Altria Capital, spune ca deblocarea pietei de fuziuni si achizitii va depinde de modul in care investitorii vor percepe Romania in conditiile in care multiplii vor continua sa scada.
"Tranzactiile sunt blocate nu neaparat din cauza dorintei unei parti de a le bloca, ci pur si simplu pentru ca tipul de aprobari solicitate din partea unui cumparator spre exemplu sunt mult mai stricte, aprobari care nu se obtin peste noapte. Practic in ziua de azi nu poti sa stii ca o tranzactie s-a incheiat pana nu s-au mutat banii. Evenimentele se deruleaza atat de rapid, incat un imprumut pe care il ai aprobat, dupa doua saptamani, nu il mai poti folosi pentru ca bancile si-au schimbat conditiile", a spus Tescaru intr-un interviu acordat ZF.
Tescaru a fost unul dintre putinii bancheri de investitii care inca de la inceputul anului trecut a afirmat ca vom vedea mai putine tranzactii in 2008 si ca activele romanesti vor continua sa scada. Marian Tescaru a asistat anul trecut la scaderi de 50% ale multiplilor in numai cateva luni in turism, dar si la abandonarea la sfarsitul anului 2007 a unei tranzactii in materiale de constructii.
"Fiind o piata a cumparatorilor, ei muta piesele pe tabla de sah dupa cum cred de cuviinta. Vanzatorii nu se vor retrage, adica nu vor fi ei cei care vor spune stop. Ei vor merge inainte pana in momentul in care cumparatorii vor spune da sau ba", a mai spus Tescaru.
In aceste conditii, termenele pana la finalizarea unei tranzactii s-au schimbat substantial anul trecut. Daca in 2007 perioada medie pana la inchiderea unei preluari era de jumatate de an, acum cele doua parti ar putea ajunge sa semneze deal-ul dupa un an, un an si jumatate. "Daca ipotetic te gandesti ca la 1 ianuarie sa vinzi compania o vei vinde la mijlocul anului 2010. Poti sa fii norocos sa o vinzi