Conflictul armat dintre Israel şi militanţii grupării paramilitare care controlează Fâşia Gaza a dezlănţuit un război al declaraţiilor şocante. Pacea rămâne încă, în regiune, un cuvânt vehiculat doar de diplomaţiile occidentale. Realitatea din teren contorizează cu fiecare oră noi victime, iar ura pare să fie sursa mereu regenerabilă a unui război total. Sursa: Reuters
10 zile de conflict, peste 500 de morţi şi 2500 de răniţi n-au fost de-ajuns pentru a decanta apele în Fâşia Gaza. Combatanţii, agresori sau agresaţi cu schimbul, au o singură certitudine: vor să se nimicească unii pe alţii. Scenariul pare trasat în parametrii celebrului “război ideal” al lui Clausewitz, teoreticianul german care a inspirat logica armată a Germaniei naziste. Singurul obiectiv: extincţia fizică a adversarului.
Declaraţiile părţilor implicate stau mărturie pentru orizontul sumbru al unui conflict care degenerează tot mai mult în acţiune genocidară.
Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a anunţat că forţele pe care le coordonează îşi vor continua ofensiva, în ciuda “loviturilor grele” pe care le-au livrat deja militanţilor Hamas. Israelul a lansat 30 de raiduri aeriene în noaptea trecută, iar în estul oraşului Gaza s-au auzit tiruri intense de armă. Sursele palestiniene au anunţat astăzi că şapte persoane au fost ucise.
“Obiectivul nostru fundamental este să oferim securitatea teritoriului nostru din sud, de la graniţa cu Fâşia Gaza”, a declarat Barak, trimiţând indirect la repetatele lansări de rachete ale Hamasului din săptămânile premergătoare războiului. “Ne luptăm pentru o nouă realitate în care să nu mai existe atentate la viaţa şi securitatea civililor israelieni, o nouă situaţie în care liniştea să predomine în sud”, a adăugat Barak. Cinci israelieni au fost ucişi de la începutul conflictului armat, aflat astăzi în cea de-a z