Relaxarea politicii monetare începând cu şedinţa de mâine ar putea reprezenta un semn de încredere în planul de guvernare. Reducerea dobânzii-cheie la 10%, diminuarea rezervei minime şi revizuirea noului regulament de creditare ar putea debloca piaţa împrumuturilor. Consiliul de Administraţie al BNR se întruneşte, mâine, într-una dintre cele mai dificile şedinţe. Pe ordinea de zi se află dobânda de politică monetară, stabilită în prezent la 10,25%, şi nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), care se ridică la 18% pentru creditele în lei şi 40% pentru cele în valută.
Totodată, oficialii BNR vor lua o decizie în privinţa colaborarii cu noul Guvern şi a modificării normelor aspre de creditare a populaţiei. „Modul în care Guvernul va lua unele măsuri mai puţin populare pentru reducerea deficitului de cont curent va fi pus în balanţă.
Astfel, cred că BNR va opta fie pentru menţinerea dobânzii-cheie, fie pentru o reducere cu 0,25 puncte procentuale“, ne-a explicat Lucian Anghel, analist şef la BCR. În opinia acestuia, dacă banca centrală reduce dobânda-cheie, înseamnă că are încredere în măsurile luate de noul Guvern şi că acestea sunt în concordanţă cu politica sa pentru 2009. În schimb, o menţinere se traduce prin necesitatea unor informaţii suplimentare despre planul de guvernare.
Analiştii susţin însă că o reducere graduală a dobânzii de politică monetară va avea loc anul acesta, chiar dacă nu va începe din şedinţa de mâine. „Mă aştept la o menţinere a dobânzii-cheie la 10,25% şi la o scădere a rezervei minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 18% la 16%”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank. Potrivit acestuia, pentru ca reducerea dobânzii de politică monetară să aibă loc, este necesară, mai întâi, o scădere a dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară.
Injecţie de lichidi