Să vorbeşti despre vasta activitate în teatru a maestrului Radu Beligan nu este deloc uşor.
Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918 în comuna Gălbeni, o localitate din apropierea oraşului Roman. S-a îndrăgostit de teatru de mic. A urcat însă pe o scenă profesionistă pentru prima oară în 1937 la "Liedertafel-Alhambra-Regina Maria", unde şi-a făcut debutul în spectacolul "Crimă şi pedeapsă", după Fiodor Mihailovici Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra. A fost studentul Luciei Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică după ce a studiat Dreptul şi Filosofia.
Iubeşte teatrul de când se ştie. Motivul? "Este arta de a povesti opoziţiile. Teatrul te învaţă să-l cunoşti şi să-l iubeşti pe celălalt." Sunt cuvintele maestrului Radu Beligan, regăsite în volumul "Note de insomniac", un jurnal cu amintiri în care se regăsesc "poveşti" despre mari nume ale scenei româneşti, care i-au fost alături în cei peste 70 de ani de carieră artistică.
ROLURI. A interpretat roluri celebre din operele dramaturgilor Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Mihail Sebastian, Victor Eftimiu, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.
După debutul în piesa "Crimă şi pedeapsă", pe scena "Liedertafel-Alhambra-Regina Maria" a mai jucat pe aceeaşi scenă în perioada 1937-1938 în piesele "Zile vesele după război" de Mihail Sadoveanu, în regia lui Victor Ion Popa, "Quadratura cercului" de Valentin Kataiev, regia Victor Ion Popa, respectiv "Tinereţe" de Swarkin, în regia lui Muratov. A jucat apoi la