Oficialii Gazprom tuna si fulgera prin capitalele Europei impotriva Ucrainei. Parca incearca sa-si ia revansa pentru ianuarie 2006, cand o buna parte a opiniei publice mondiale a fost de partea Kievului in disputa gazului cu Moscova. De asta data, Gazprom a angajat trei importante firme de PR, Gavin Anderson, G Plus Europe si Ketchum. Ce vrea, insa, Gazprom sa obtina nu este foarte limpede. La o asa desfasurare de forte, e de presupus ca miza e una mare. Cred ca prin tot acest scandal Gazprom urmareste deblocarea North Stream. Este proiectul construirii conductei prin care ar urma sa se transporte gaz din Rusia, prin Marea Baltica, direct in Germania. In acest moment, proiectul este blocat din motive ecologice. Criza trebuie sa reconfirme dependenta multor membri ai UE de gazul rusesc si temerea ca livrarile pot fi tulburate de Ucraina. Doar ocolirea acestui vecin capricios al Rusiei poate asigura linistea consumatorului european. Si cum poate fi cat mai departe ocolita Ucraina decat prin Marea Baltica? Asadar, Gazprom vrea sa-si intareasca pozitia la discutiile despre viitorul North Stream folosindu-se de conflictul cu Ucraina. Interviul acordat sectiei ruse a BBC de vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, confirma aceasta interpretare.
O alta miza a acestui scandal, din perspectiva Gazprom, care l-a declansat, este mentinerea unui pret cat mai mare la gaz pe pietele mondiale, dupa ce pretul petrolului s-a prabusit de 4 ori, in doar cateva luni. Regula este ca pretul gazului sa-l urmeze pe cel al petrolului. Moscova tocmai incearca sa blocheze aceasta tendinta si sa puna in opera cuvintele premierului Vladimir Putin, "era gazului ieftin in lume se incheie".
Ucraina â sacul de box al Rusiei
In contextul isteriei media, la care au contribuit de la canalele de televiziune rusesti, trompetele traditionale ale Kremlinului, si pana la onorabile