Salvati Bucurestiul este o organizatie nonguvernamentala care are ca scop implicarea "in problemele dezvoltarii urbanistice a Bucurestiului si a localitatilor din Romania, urmarind, in special, pastrarea patrimoniului arhitectural-urbanistic si istoric si protectia parcurilor si a mediului inconjurator".
In martie, asociatia a lansat raportul Bucuresti - un dezastru urbanistic, in care sintetiza problemele cu care se confrunta Capitala, precum traficul, spatiile verzi, poluarea si sanatatea populatiei, densificarea exagerata, autorizatiile de constructii, demolarile si situatia monumentelor. ONG-ul sublinia ca "societatea civila si mass-media pot si trebuie se concentreze pe (...) doua directii extrem de importante": limitarea derogarii prin PUZ si aprobarea ordonantei de urgenta pentru interzicerea constructiilor pe spatiile verzi (vezi suplimentul 22 plus, numarul 245 din 15 aprilie 2008).
In aprilie, Salvati Bucurestiul, alaturi de alte asociatii nonguvernamentale si profesionale, au intocmit asa-numitul Pact pentru Bucuresti "o platforma de masuri minimale pentru o dezvoltare urbana fireasca a Capitalei". Documentul a fost semnat si asumat de catre actualul primar general, precum si de actualii primari de sector, consilieri generali si consilieri locali de sector (vezi http://bucuresti-dezastru-urbanistic.xhost.ro/).
La sfarsitul lunii octombrie, organizatiile initiatoare ale Pactului i-au dat acestuia forma unui proiect de lege pe care l-au propus conducerilor partidelor politice. Angajamentul legislativ se concentreaza pe sase directii: chestiuni specifice Bucurestiului, urbanism si arhitectura, protectia mediului si spatii verzi, patrimoniu istoric, domeniu public si transparenta decizionala.
O alta problema care-i preocupa in mod special pe cei de la Salvati Bucurestiul este cea legata de derogarile de la Planul Urbanistic General (PU