Decizia Guvernului Boc de a obliga - in numele austeritatii impuse de criza financiara - pensionarii sa renunte la pensii si sa returneze platile compensatorii, daca vor sa isi pastreze calitatea de angajati ai unor institutii publice, le provoaca insomnii brailenilor aflati in aceasta situatie. Este vorba despre 38 de persoane, incadrate la Politia Comunitara, Primarie, Consiliul Judetean si Prefectura. Cei mai multi au iesit la pensie anticipat din cadrul Armatei, iar citiva din cadrul Ministerului de Interne. Daca brailenii in cauza vor decide sa isi pastreze actualele locuri de munca din sistemul public, sumele ce trebuie returnate se ridica de la zeci de milioane de lei vechi, in cazul celor pensionati la mijlocul anilor '90, pina la multe sute de milioane, in cazul unor ofiteri superiori iesiti la pensie mai recent. Sint sume considerabile, care le-ar afecta foarte serios bugetul. Nici pensiile la care ar trebui sa se renunte, in schimbul salariului actual, nu sint deloc de neglijat. In atari conditii, intentia Guvernului este privita cu o neliniste usor de inteles.
Doua saptamini ragaz
Concret, persoanele care cumuleaza pensia cu venituri obtinute intr-o institutie publica sau in companii cu capital de stat sint obligate sa opteze intre suspendarea pensiei si incetarea raporturilor de munca in termen de 15 zile, incepind de luni, 5 ianuarie, conform ordonantei de urgenta a Guvernului.
In termen de 30 zile de la data suspendarii pensiei, persoanele reincadrate in sistemul public trebuie sa restituie platile compensatorii primite la data pensionarii, se arata in actul normativ.
Executivul a decis, saptamina trecuta, prin ordonanta de urgenta, ca persoanele care au primit plati compensatorii la momentul iesirii la pensie si doresc sa lucreze in continuare in sistemul public vor fi obligate sa res