Rachetele americanilor, ungurii, minerii, Europa si regulile ei, acum gazul rusesc - romanilor a trebuit sa li se induca frica de ceva. Cui ii foloseste politica fricii si cine sunt apostolii apocalipsei? In trecut, ei erau comunistii, mai apoi neocomunistii sau criptocomunistii, nationalistii, politicieni cu interese. Acum, televiziunile si comentatorii lor. Inainte poporul trebuia controlat, dominat prin frica, acum trebuie sa ii captezi atentia? Cum, prin frica, asa faci audienta, asa vinzi ziare. Si chemi comentatorii sa apese butonul rosu.
Autoritatile, expertii, profesionisti din domeniu - dar mai putin niste noi politicieni habarnisti si analisti panicarzi calati pe abordarea televiziunilor la care sunt invitati - incearca sa explice faptul ca nu este cazul sa ne panicam din cauza sistarii livrarilor de gaz rusesc. Nici UE nu a intrat in panica, ba chiar le cere pe un ton dur celor doua parti sa rezolve imediat problema, iar rusii si ucrainenii au plecat imediat ce a inceput criza in turneu prin Europa, cu explicatii in bagaj. De ce Romania ar trebui sa se simta o victima si sa acceptam scenarii apocaliptice?
Care este situatia?
Premierul Emil Boc si ministrul Adriean Videanu au aratat pe cifre ca situatia cauzata de sistarea livrarii celor 4,7 milioane de metri cub (mc)/zi de gaz rusesc prin statia Isaccea 2 este tinuta sub control si ca efectele asupra consumatorilor ar trebui sa fie minore. Daca ar fi nevoie de reduceri ale consumului, ele vor fi la agentii economici. Si sa fim realisti: multi dintre ei - incepand cu Mittal Galati si teminand cu Alro Slatina - au anuntat concedieri si reduceri ale productiei, industria nu duduie, dimpotriva, de ce ar dudui consumul de energie?
Consumul zilnic din Romania este in prezent de 61,5 milioane de metri cub (mc) de gaz pe zi, iar consumul populatiei este de maxim 34 de milioan