Cu zece ani in urma, Europa a lansat marele experiment al crearii unei monede unice - si a urmarit cum euro s-a devalorizat aproape imediat de la adoptare in asa masura incat a avut nevoie de ajutorul bancilor centrale din UE pentru a se redresa, scrie Associated Press.
Insa la aniversarea a 10 ani de la introducerea euro, la 1 ianuarie 1999, economistii afirma ca noua moneda a reusit in sfarsit sa devina un instrument eficient cu implicatii in reducerea dobanzilor, liberalizarea si imbunatatirea comertului si turismului, sprijinirea cresterii economice si a intaririi comunitatii europene. Moneda euro reuseste sa faca toate acestea in mijlocul unei crize financiare globale care, pentru moment, nu face decat sa submineze stabilitatea de care ar beneficia statele prin aderarea la o moneda unica puternica.
"Dupa 10 ani, euro a creat cu adevarat o zona de securitate si de stabilitate", a afirmat Christine Lagarde, ministrul de finante francez. "Din toate aceste puncte de vedere, euro a infirmat de fapt previziunile impotriva monedei unice din urma cu 10 ani", a mai spus ea.
Atunci cand proiectul zonei euro a fost lansat in 1999 in scopuri care nu le includeau neaparat pe cele financiare, doar 11 state i s-au alaturat - Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. Bancnotele si monedele au fost introduse la 1 ianuarie 2002, iar celor 11 state li s-au mai adaugat Cipru, Grecia, Malta, Slovenia si, de la 1 ianuarie 2009, Slovacia, grupul tarilor din zona euro ajungand la 16. In prezent, anumite state care au evitat sa adopte euro multa vreme precum Suedia si chiar Marea Britanie, cunoscuta pentru euroscepticismul sau, incep sa isi reconsidere pozitiile.
In tarile mai mici care nu au trecut la euro, precum Islanda, sau care nu au reusit sa indeplineasca criteriile de adoptare a euro, ca Ungari