Furnizarea de gaze dinspre Gazprom către ţara noastră este în continuare cu 30% sub nivelul normal, deşi compania ucrainiană Naftogaz anunţase că reducerea importurilor din ziua de vineri este de natură tehnică şi că reia tranzitul la capacităţi normale.
"Importurile de gaze sunt în continuare mai mici cu 30%, la fel cum am anunţat că vor fi până la 11 ianuarie", a declarat Ioan Rusu, directorul general al Transgaz.
Autorităţile române au primit vineri o atenţionare prin care Gazprom anunţa reducerea livrărilor. "În România se consumă 58 de milioane de metri cubi pe zi, din care 17 milioane sunt produse de Romgaz, iar 23 de milioane de metri cubi sunt extrase din depozitele subterane. La momentul actual, există depozitate 2 miliarde de metri cubi de gaze programate pentru a fi extrase în perioada 1 noiembrie-31 martie", ne-a precizat Francisc Toth, directorul general al Romgaz. Alimentarea consumatorilor se derulează în regim normal, au anunţat distribuitorii din România.
Disputa dintre Gazprom şi Naftogaz afectează deja din ce în ce mai multe state. Gigantul rus Gazprom furnizează 25% din necesarul de gaze al Europei, iar 80% din această cantitate este transportată prin Ucraina. Ieri, Croaţia, Grecia şi Turcia au anunţat scăderea volumelor de gaze naturale ruseşti, după ce România, Polonia şi Bulgaria precizaseră că deja li s-a redus volumul de gaze furnizate. Livrările către Croaţia au scăzut cu 7%, cele către Grecia cu 30%, în timp ce Turcia a majorat cu 17% gazele importate direct de la Gazprom prin conducta ce străbate Marea Neagră.
O MÂNÂ SE ŞANTAJEAZÂ CU ALTA
La acest val de scădere a furnizărilor, ucrainenii de la Naftogaz au acuzat compania Moldovagaz, din Basarabia, că a furat 10 milioane de metri cubi pe zi din gazele destinate regiunii Balcanilor. Mai exact, Naftogaz acuză tot Gazpromul, deoarece