Omul de afaceri Gheorghe Copos este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ca, desi nu a facut in nume personal operatiuni financiare care ar fi prejudiciat bugetul de stat, a fost "scenaristul si regizorul acestei puneri in scena".
Copos, trimis in judecata alaturi de Camelia Voiculescu si alte 11 persoane, este acuzat ca ar fi fost capul intregii "inginerii financiare", potrivit rechizitoriului de peste 350 de pagini trimis instantei. Acuzatiile privind privatizarea Electronica, numita apoi Ana Electronic, este explicata de procurori prin "inginerie financiara", care presupune operatiuni de plasare, stratificare si integrare a titlurilor de participare.
In documentele depuse la instanta se mai arata ca operatiunile de vanzare-revanzare a spatiilor comerciale preluate de Ana Electronic dupa privatizare in 2002 si transferurile bancare intre firmele grupului Ana, in care actionar majoritar este Copos, au facut parte dintr-o "inginerie financiara de spalare a titlurilor de participare". De asemenea, procurorii sustin ca Ana Electronic a incercat sa evite si plata unui impozit de 25% prin interpunerea unor persoane in procesul de vanzare-cumparare. Potrivit rechizitoriului, prin "operatiuni de stratificare", persoanele cerecetate in dosarul Loteria II ar fi vandut si revandut 40 de spatii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbtie cu Fast Service Electronica, obtinand venituri de peste 23,8 milioane de lei, banii intrand apoi in "circuitul spalarii" prin mai multe firme. Dosarul Loteria II va fi judecat la Tribunalul Bucuresti.
Copos controleaza grupul Ana Holding cu activitati in industria hoteliera, in domeniul motoarelor electrice sau al panificatiei.
Omul de afaceri Gheorghe Copos este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ca, desi nu a facut in nume personal o