Primele şase luni ale anului vor fi cele mai grele, iar criza financiară se va face simţită puternic în România. Pentru 2009, analiştii estimează scăderea puterii de cumpărare, un curs de 4,4 lei/euro, creşterea şomajului şi stabilizarea preţurilor în sectorul imobiliar. Nici vorbă de majorările salariale promise în timpul campaniei electorale.
În lipsa finanţării şi a cererii, multe proiecte imobiliare vor rămâne neterminate
Jurnalul foto
Omul obişnuit va vedea o stagnare şi apoi o reducere a puterii sale de cumpărare în 2009 pentru prima oară în ultimii 8 ani, consideră Liviu Voinea, director executiv Grupul de Economie Aplicată (GEA). "Creşterile de salarii şi pensii din acest an nu vor acoperi inflaţia şi deprecierea leului.
Criza va începe să-şi facă simţită prezenţa o dată cu reducerea consumului, consideră analistul economic Ilie Şerbănescu. "România va fi afectată de criza economică atunci când oamenii nu vor mai împinge cu atâta sârg la cărucioarele din hipermarketuri. Bineînţeles că vor mai fi unii care vor mai avea bani de cumpărături, însă aceştia vor fi foarte puţini", consideră analistul economic Ilie Şerbănescu. "Criza economică va afecta toate sectoarele. În afară de furturi, nu cred ca va fi vreun domeniu care să scape de efectele crizei", a spus Ilie Şerbănescu.
Pe de altă parte, Lucian Anghel, economistul-şef al BCR consideră că apetitul pentru consum al românilor nu se va reduce prea curând. "Cred că România va avea o primă jumătate de an foarte grea, cu şomaj, scădere de producţie şi cu menţinerea unui exces de consum. Piaţa internaţională nu-şi va schimba percepţia negativă faţă de România după ce două agenţii de rating au scăzut la sfârşitul anului trecut calificativul României şi au scos ţara din categoria investment grade. Deci, costul finanţărilor va fi scump", spune Anghel. În