Premierul Emil Boc şi Ministrul Economiei au dat asigurări că România nu va fi afectată de războiul gazelor dintre Rusia şi Ucraina, precizând că sistarea livrărilor de gaze prin staţia Isaccea 2 nu va afecta viaţa cetăţenilor. Sursa: Rompresc
Premierul Emil Boc a spus deficitul de 4.7 milioane de metri cubi de gaze, provocat de oprirea staţiei de import Isaccea 2, va fi suplinit de producţia internă curentă, depozitele existente de gaze, prin reducerea consumului centralelor electrice de termoficare şi înlocuirea gazului cu conbustibil alternativ, cum ar fi păcura şi cărbunele. "Situaţia este sub control", a spus Emil Boc, care a adăugat că "niciun cetăţean nu va suferi în urma problemelor dintre Rusia şi Ucraina".
Protejarea populaţiei, o prioritate
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că România consumă 61.5 milioane mc/zi, dintre care 33 de milioane sunt din producţia internă, 26 de milioane sunt suplinite de stocurile din depozite, iar 2.4 milioane intră în continuare pe la staţia Medieşul Aurit.
Ministrul Economiei a declarat că a contactat reprezentanţii companiei ruse Gazprom în legătură cu sistarea livrărilor de gaz, din această dimineaţă, prin staţia Isaccea 2, însă aceştia au acuzat o problemă a reţelei de transport.
"Ca urmare a sistării, a fost necesara închiderea completa a staţiei Isaccea 2 pentru evitarea depresurizării conductelor de transport", a precizat Videanu, care a mai spus că "toate măsurile au fost luate" şi că principala prioritate în acest moment este "protejarea populaţiei şi a industriei".
Adriean Videanu a adăugat că a cerut Uniunii Europene să îşi prezinte poziţia oficială în această problemă. Cehia, care a preluat recent preşedinţia Uniunii Europene a anunţat că situaţia actuală este o problemă bilaterală între Ucraina şi Rusia, precizând că aşteaptă i