După ce a depăşit pragul psihologic, moneda naţională ar mai putea scădea cu încă 20 de bani până în martie. Sursa: Vlad StănescuSursa: EVZ
1 /.
Moneda naţională a început anul cu stângul, după ce în prima sesiune a lui 2009 a înregistrat o depreciere notabilă faţă de ultima şedinţa a anului trecut, ajungând la o cotaţie de 4,0296 lei/euro. Rata de referinţă a leului nu a mai fost atât de scăzută din 11 noiembrie 2004, când un euro valora 4,0367 lei.
Analiştii economici preconizează că pe parcursul acestui an cursul leu/euro se va găsi undeva în jurul valorii de 4 lei, însă pentru martie 2009 se aşteaptă o devalorizare a monedei naţionale până la 4,2 lei/euro. „În acest moment, sentimentul faţă de moneda naţională este unul de depreciere, în continuare acesta fiind unul nefavorabil. Totul depinde de politicile guvernamentale“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Politicile guvernului, esenţiale
Potrivit acestuia, nivelul de credibilitate în planurile noului guvern va influenţa foarte mult fluctuaţia cursului. „Dacă planurile de redresare ale noului guvern sunt credibile, leul ar putea reveni la o cotaţie mai favorabilă. Piaţa aşteaptă informaţii despre buget, iar dacă mesajul dat de politicieni va fi unul credibil, ne aşteptăm la o stabilizare a leului în jurul cotaţiei de 4 lei/euro“, a mai spus analistul economic. Specialiştii se arată destul de încrezători în planurile de „revigorare a economiei“. „Noul premier a început bine anul din punct de vedere economic, recurgând la tăieri de cheltuieli din anumite domenii“, ne-au declarat surse bancare.
Leul slab ne uşurează buzunarele
Legat de prima şedinţă de tranzacţionare, primele schimburi valutare pe piaţa interbancară s-au realizat ieri la cotaţii de 4,0350-4,0400 lei/euro. În marea lor parte, jucătorii din