Reporterul EVZ a fost ieri la Întorsura Buzăului, unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din această iarnă. Sursa: Ovidiu Eftimie
1 /.
Întorsura Buzăului, ieri-dimineaţă, ora 7.00: -31 oC. Polul frigului în România, în iarna 2008-2009. Dis-de-dimineaţă, la staţia meteorologică din Întorsură au năvălit televiziunile şi ziariştii.
Pe străzile din oraş, scăldate în razele soarelui de iarnă ce a urcat mercurul din termometre până la -15 0C, localnicii îşi vedeau liniştiţi de treabă. Ceea ce pentru restul ţării pare o secvenţă din iernile Siberiei pentru oamenii din Întorsura Buzăului e ceva absolut obişnuit.
„Mai mint şi ăştia de la meteo“
Înainte de prânz, pe străzile din Întorsură doar câţiva localnici puteau fi văzuţi, dar nu pentru că ar fi stat ascunşi la căldură. „Elevii sunt la şcoală, iar oamenii la muncă. Dacă mergeţi în pădure, o să-i vedeţi şi acolo. Vă spun eu, e mai bine aici, la -20 de grade C, decât în Bucureşti la -5 grade C. Am fost student acolo, cel mai aprig ger l-am prins în Bucureşti“, afirmă viceprimarul Tiberiu Hermenean.
Lângă staţia meteorologică, moş Gheorghe, un bătrân cu faţa arsă de soare şi ger, cu căciulă de oaie îndesată până peste sprâncene şi mânuşi din fâş cu un deget, susţine că de fapt este şi mai frig decât se zice la televizor. „Mai mint şi ăştia de la meteo.
De la Peco până aici la staţie e diferenţă de trei grade“, explică moş Gheorghe. De la „Peco“ şi până la staţia meteo sunt 100 de metri. „Dar noi suntem obişnuiţi cu asta. Ne-am pregătit: am pus vitele în grajd, porcii la căldură, nu sunt probleme. În fiecare an e frig, n-a îngheţat apa în fântână“, adaugă moş Gheorghe.
Frigul de îngheaţă pietrele a atras la Întorsura Buzăului şi un domn de la Associated Press, după cum zic autorităţile locale. „A venit, a văzut că nu-i bai