Evolutia din prima sedinta a Bursei de Valori Bucuresti din acest an a fost in neconcordanta cu estimarile negative ale specialistilor privind anul 2009. Indicii au inregistrat aprecieri de peste 2 procente, pe o lichiditate foarte scazuta. Specialistii consulati de Wall-Street sustin ca nu putem vorbi de „fenomenul lunii ianuarie”, fiind doar o revenire de moment, ajutata de evolutiile burselor straine.
Indicele BET a crescut cu 2,85%, in timp ce indicele BET-C, a urcat cu 2 procente. Indicele BET-FI a castigat 3,82% iar ROTX a crescut cu 3,22 procente. Indicele BET-XT a urcat cu 3,10% iar BET-NG a crescut cu 4,34%.
„Nu cred se poate vorbi de un „efect de ianuarie”, ci mai mult de o revenire a bursei in contextul in care pietele externe au inregistrat reveniri de 6-7% atunci cand BVB a fost oprita de la tranzactionare. Aprecierile de ieri sunt reveniri de scurt moment care coincid cu prima zi de tranzactionare din acest an”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, directorul departamentului de tranzactionare al Intercapital Invest.
Sfarsitul de an a lasat indicii BVB la valori in mijlocul intervalului stabilit intre 27 octombrie si 11 noiembrie.
„Datorita faptului ca aprecierile de ieri au avut ca punct de plecare un «no man’s land» in mijlocul intervalului si datorita faptului ca a lipsit volumul, ele nu pot fi interpretate ca un semnal puternic in directia nord. Preturile vor continua probabil sa evolueze in intervalul desenat la sfarsitul anului trecut, pana la aparitia unor stimulente suficient de puternice pentru a dizloca investitorii din pozitia de asteptare in care se afla”, sustine Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.
In opinia sa, ieri au existat trei stimuli importanti ai cresterii indicilor. Primul ar fi dorinta exprimata oficial de catre QVT cu privire la derularea unei oferte publice de catre actionarul majorita