Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), precum si cele ale diviziei de servicii a grupului Rompetrol, Rompetrol Well Services (PTR), au sarit in decursul sedintei de tranzactionare de ieri cu aproape 15%, iar din piata au disparut ordinele de vanzare.
Interesul crescut pentru cele doua societati vine dupa ce fondul american de investitii QVT a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige grupul Rompetrol sa deruleze o oferta publica de preluare pentru Rompetrol Rafinare. QVT este actionar minoritar al companiei care opereaza rafinaria Petromidia.
Legislatia pietei de capital prevede ca la schimbarea actionarului majoritar al unei companii listate, noul majoritar trebuie sa deruleze o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care nu le detine. Fondul american sustine ca prevederea se aplica si in cazul schimbarii indirecte a actionarului majoritar, cum s-a intamplat in cazul Petromidia.
Compania petroliera kazaha KazMunaiGaz (KMG) a preluat in a doua parte a lui 2007 un pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol, devenind astfel indirect actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, precum si a Rompetrol Well Service si Rompetrol SA Bucuresti.
"Cresterile inregistrate ieri de titlurile celor doua societati au fost probabil cauzate de cererea fondului QVT, pentru ca altceva nu s-a intamplat in ultimele doua saptamani. Cu toate acestea, cred ca aceasta cerere va esua, pentru ca nimeni nu poate obliga Rompetrol Group sa faca o oferta publica", spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.
Conform solicitarii QVT, oferta publica ar trebui derulata la un pret minim egal cu pretul mediu de piata al actiunilor Petromidia in perioada ianuarie 2007 - ianuarie 2008, care este de peste 0,1 lei/actiune.
Anul trecut, pe fondul crizei internationale si a scaderilor generale de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Romp