Deprecierea dolarului si a lirei sterline in fata euro, dar si interventiile derulate pe piata valutara au facut ca rezerva valutara a BNR sa coboare cu un miliard de euro doar in decembrie, pana la 26,22 miliarde de euro.
Iesirile totale de valuta de la rezerva s-au ridicat la 2,59 miliarde de euro, in timp ce intrarile au totalizat doar 1,58 miliarde de euro.
"Scaderea rezervelor la 31 decembrie 2008 fata de 30 noiembrie 2008 a fost in principal rezultatul evolutiei cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata. Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 de milioane de euro", potrivit comunicatului publicat ieri de BNR.
Banca centrala a plasat 63% din rezerve in active denominate in euro, in timp ce dolarul are o pondere de 32,55%, iar lira sterlina de 4%.
Analistii spun insa ca BNR a utilizat sume importante in cadrul operatiunilor pe piata valutara, prin care a tinut cursul oficial sub pragul de 4 lei/euro pana in ultima zi a anului 2008, desi pe piata cotatiile urcau peste acest nivel.
"Au cheltuit circa 700-800 de milioane de euro din rezerva valutara prin aceste interventii, insa fara sa aiba o strategie clara, de a duce cursul la un anumit nivel", a comentat un analist. De altfel, majoritatea analistilor considera ca banca centrala va continua sa intervina pe piata, pentru a evita evolutii bruste ale cursului, in conditiile in care se mentin presiuni importante de depreciere a leului.
BNR mai enumera in sirul operatiunilor care au afectat nivelul rezervei valutare incasari in contul Ministerului Finantelor si venituri din administrarea rezervei internationale, operatiuni derulate pe piata interbancara, modificarea rezervelor mini