Conflictul dintre israelieni si palestinieni a pus mai toata lumea pe jar, inceputul de an fiind "piperat" si cu tensiunile ce ingheata gazul rusesc. In ambele cazuri, Romania este implicata direct, iar Cristian Diaconescu are de infruntat doua crize, care mai de care mai spinoase.
Spre deosebire de perioada in care Lazar Comanescu era la conducerea MAE, iar comunicatele de presa erau laconice si mult prea diplomatice pentru gustul presei - sa ne amintim numai de criza ostaticilor rapiti in Egipt, din septembrie - de aceasta data inboxurile redactiilor sunt bombardate cu informari de presa, corecturi peste corecturi si date de ultima ora. Initial, comunicatul MAE din 30 decembrie se rezuma la exprimarea "preocuparii adanci data de escaladarea tensiunilor din Fasia Gaza".
Apoi a urmat sprijinul pentru romanii care vor sa paraseasca Gaza si chiar Diaconescu a iesit sa spuna ca existau, la 2 ianuarie, 32 de cereri de plecare din zona de conflict. Situatia actualizata a romanilor care voiau sa plece din Gaza a fost transmisa apoi, periodic, redactiilor.
Deci, din punct de vedere al comunicarii, MAE sub conducerea lui Cristian Diaconescu are o bila alba. Ce se intampla insa cu lacunele din politica externa a Romaniei vis-a-vis de Israel?
Aici situatia este mai grea, neputand fi rezolvata cu declaratii de presa. Conflictul dintre israelieni si palestinieni a fost declansat "oficial" pe 27 decembrie 2008.
Gafele prezidentiale
Pana acum, Traian Basescu nu a vizitat niciodata Israelul, desi era destul de aproape de o calatorie in Tara Sfanta, anul trecut. Din motive necunoscute, cel putin oficial, vizita nu a mai avut loc, asa cum a fost uitata si cea programata la Moscova.
In schimb, Israelul nu a uitat de gafele presedintelui Romaniei. Una dintre ele, si cea mai taxata de presa israeliana, a