Problema liberei circulatii a persoanelor continua sa marcheze viata politica elvetiana, opiniile generale fiind impartite intre nevoia de mana de lucru straina si teama de suprapopulare cu straini, comenteaza Le Temps, in editia electronica. Evolutia statutului de sezonier, initiativele xenofobe, politica privind acordarea azilului, politica europeana si in special libera circulatie a persoanelor reprezinta o parte din problemele care au asigurat consistenta acestui dosar.
Potrivit specialistilor, Elvetia are nevoie de muncitori straini, dar doreste in acelasi timp sa mentina sub control fluxul imigratiei, referendumul de la 8 februarie fiind ultima ocazie politica de a refuza oficial deschiderea frontierelor. UDC (Uniunea Democratica de Centru) s-a opus in van, in 2005, extinderii liberei circulatii a persoanelor catre cele zece state care au aderat la UE in 2004, dar s-a resemnat in fata infrangerii. Formatiunea refuza sa cedeze in ceea ce priveste Bulgaria si Romania, state cu mari probleme de integrare in UE din cauza diferentelor politice, culturale, dar si din cauza unei comunitati numeroase de rromi.
UDC anticipeaza o infrangere in ceea ce priveste extinderea liberei circulatii a persoanelor catre Bulgaria si Romania, dar si catre viitoarele state candidate la aderare. Unul dintre argumentele oponentilor fata de extinderea liberei circulatii a persoanelor este ca Elvetia nu are nevoie de un acord pentru a obtine mana de lucru straina de care are nevoie.
Problema liberei circulatii a persoanelor continua sa marcheze viata politica elvetiana, opiniile generale fiind impartite intre nevoia de mana de lucru straina si teama de suprapopulare cu straini, comenteaza Le Temps, in editia electronica. Evolutia statutului de sezonier, initiativele xenofobe, politica privind acordarea azilului, politica europeana si in special libe