Parizerul Ana şi Cornel conţine nouă aditivi alimentari, piele de pasăre, amidon, sare, soia. Acest amestec reprezintă jumătate din compoziţie, restul fiind reprezentat de carnea de porc.
Parizerul de porc Ana şi Cornel este fabricat din carne de porc şi aditivi alimentari, în proporţii aproximativ egale. E-urile au fost necesare pentru ca produsul să aibă o consistenţă şi un gust cât mai aproape de cel al produselor de calitate. Cu toate acestea, parizerul, din cauza compoziţie, poate avea efecte adverse asupra sănătăţii consumatorilor.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că parizerul analizat are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, cu un exces de lipide de origine animală. Din această cauză, suferinzii de boli cardiovasculare, hepatice şi cei cu hiperuricemie (gută) trebuie să evite consumul acestui produs. Mai mult, compoziţia îi imprimă parizerului şi o valoare energetică foarte ridicată.
Aditivii alimentari utilizaţi pot afecta sănătatea consumatorilor, fiind incluşi în categoria celor periculoşi. Polifosfaţii duc la dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. Consumul excesiv de polifosfaţi reprezintă punctul de plecare spre osteoporoză. Mai mult, studii recente au arătat că aceşti aditivi au un potenţial cancerigen foarte mare. Nitritul de sodiu poate duce şi el la apariţia cancerului. Glutamatul de sodiu este neurotoxic, fiind vinovat de declanşarea sindromului bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, stări de oboseală, senzaţie de arsură în braţ şi antebraţ, astm, respiraţie dificilă, greaţă, modificări de ritm cardiac. Colorantul E120, carmin, poate provoca alergii, astm, rinite, erupţii cutanate.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientel