Sunt deja cateva zile bune de cand suntem bombardati pe toate canalele de informare cu stiri despre "situatia umanitara critica" creata in Gaza de ofensiva militara israeliana. Auzim cum civilii sunt supusi unor privatiuni inacceptabile in ceea ce priveste resursele de hrana si aprovizionarea cu energie, cum spitalele sunt suprapopulate si cum un dezastru umanitar este iminent. Vestile despre persoanele care detin cetatenie romana si care nu au putut fi evacuate din enclava palestiniana au amplificat resentimentele fata de actiunile israeliene in Gaza. In numele alinarii suferintelor civililor, tarile arabe, dar si Uniunea Europeana au cerut Israelului incetarea imediata a violentelor.
In conditiile in care stirile care ni se ofera provin in majoritatea lor covarsitoare din surse sensibile fata de "cauza" palestiniana, este necesar un efort de restabilire a claritatii morale in aceasta cacofonie.
In primul rand, nu poate fi afirmat suficient de limpede si de apasat ca actiunea israeliana in Gaza este una defensiva. Faptul ca Bruxelles-ul si Parisul au fortat presedintia ceha a UE sa revina asupra unei declaratii similare nu schimba cu nimic acest adevar simplu. Diplomatia europeana, atata cata exista, nu face – atunci cand vine vorba de situatia din Orientul Mijlociu – decat sa joace acelasi joc contraproductiv al relativismului etic. Or, Hamas este, dupa standarde europene, o organizatie terorista care atat in perioada dinaintea ofensivei israeliene, cat si in prezent continua sa lanseze tiruri de rachete din Gaza asupra oraselor din sudul Israelului. Dupa toate regulile internationale, aceste tiruri reprezinta o agresiune si statul Israel are tot dreptul sa se apere.
In al doilea rand, cele 1,5 milioane de civili din Gaza traiesc, intr-adevar, in conditii extrem de precare. Punctul de vedere "oficial" este ca aceasta situatie este im