Sarcina, pe cât este de plăcută, pe atât este de solicitantă pentru femeie. Durerile de spate, picioarele umflate, oboseala şi stresul sunt neplăceri cu care mai toate gravidele se confruntă. Toate aceste suferinţe ale gravidei pot fi tratate într-un mod plăcut, fără medicamente şi fără efecte secundare. Prin masaj. Din păcate, masajul pentru gravide este oarecum o noutate în România şi sunt puţini specialiştii care au pregătire în acest sens.
Cum se efectuează acest tip de masaj şi ce probleme poate trata el ne spune dr Georgiana Tache, şeful secţiei de Recuperare Medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.
DeosebiriMulte gravide se tem că masajul ar putea face rău bebeluşului. O îngrijorare parţial motivată. Într-adevăr, există situaţii în care gravida are anumite probleme de sănătate şi un masaj pe abdomen, realizat în forţă, poate provoca pierderea sarcinii. Totuşi, un asemenea caz nu a fost niciodată menţionat în literatura de specialitate. Pentru siguranţă, este recomandat totuşi să cereţi aprobarea medicului obstetrician înainte de a recurge la masaj.
Masajul gravidei presupune tehnici speciale, menite să protejeze sănătatea bebeluşului. În primul rând, specialistul trebuie să ţină seama de anatomia gravidei, care nu permite poziţionarea ei pe burtă în timpul masajului. “El nu se poate executa în decubit ventral, adică stând întins pe burtă, ci din decubit lateral. O altă soluţie ar fi ca gravida să fie aşezată pe un scaun special. Masajul este contraindicat în general în ultimele săptămâni de sarcină”, precizează dr Georgiana Tache. În cazul gravidelor, mişcările de masaj nu se efectuează în forţă. Este contraindicat masajul dacă gravida are pachete varicoase, fiind că el poate provoca ruptura lor şi apariţia hemoragiei, atrage atenţia specialistul.
Dureri de spateAproape toate gravidele au