La fel ca în fiecare iarnă, în zona comunelor Poiana Teiului şi Farcaşa s-a format un pod de gheaţă lung de kilometri întregi, iar cele câteva sute de localnici se tem că vor fi afectaţi de inundaţii imediat ce vremea se va încălzi. Sursa: Dan Sofronia
Ieri la prânz, podul de gheaţă avea o lungime de 12 kilometri şi o grosime cuprinsă între 0,2 şi 3 metri.
„Lungimea podului de gheaţă este de 12 kilometri, de la coada lacului de la Bicaz, în comuna Poiana Teiului, până în satul Frumosu, comuna Farcaşa. Până acum nu au fost probleme şi sperăm nici să nu avem. Doar într-un beci au fost infiltraţii, dar apa s-a retras“, spune Stelian Mihăilă, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ.
Fenomenul, unic în ţară, apare din cauza aşa-numitului zai (gheaţă apoasă), care începe să curgă odată cu răcirea temperaturii (în zonă, în ultimele zile s-au înregistrat -20 de grade C) şi care se aglomerează mai întâi la maluri şi apoi cuprinde întregul curs. „Ne-am învăţat să n-avem linişte de cum dau gerurile. Ruga-i către Domnu’ ca primăvara să vină lin şi nu deodată, că ne trezim cu sloiurile prin curţi şi peste case“, mărturiseşte Constantin Roşanu, din Poiana Teiului.
Autorităţile locale susţin că monitorizează situaţia 24 de ore din 24 şi că au pus la punct planuri de avertizare electronică cu sirene şi chiar de evacuare a sătenilor. Cele mai grave inundaţii au fost pe 1 ianuarie 2003, când gheţurile s-au revărsat peste Farcaşa şi Poiana Teiului. Circa 150 de gospodării au fost afectate, iar trei tineri au murit striviţi sub tonele de gheaţă.