Lămâile sunt un depozit de minerale şi oligoelemente indispensabile organismului. Între aceste elemente valoroase oferite de lămâi tronează vitamina C în cantităţi apreciabile.
Profitaţi de virtuţile terapeutice ale “doctorului lămâie”
Credit: Stockxpertcom
Potrivit specialiştilor, 100 g de lămâi conţin 80 mg de vitamina C, comparativ cu 100 g de kiwi care oferă 94 mg vitamina C, 100 g portocale – 50 mg vitamina C, 100 g căpşuni – 64 mg vitamina C. Iar aportul de vitamina C zilnic recomandat de specialişti este între 50 mg în cazul bebeluşilor, 110 mg, al adolescenţilor, şi 130 mg pentru femeile care alăptează.
La elementele nutriţionale cu care au fost înzestrate lămâile mai trebuie să adăugăm şi acizii organici, care stimulează funcţia de asimilare a corpului. Dintre acizii organici, cel citric este prezent în cantităţi substanţiale, contribuind la buna derulare a digestiei şi la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Totuşi, specialiştii ne atrag atenţia să nu facem excese, deoarece pot provoca aciditate care stă la originea arsurilor mucoaselor esofagiene, stomacale...
Cât despre calitatea lămâilor de a reface silueta sunt necesare câteva precizări. Scăderea în greutate este în primul rând consecinţa alimentaţiei hipocalorice, care invariabil conţine legume, carne albă şi peşte preparate cu mult suc de lămâie. Faptul că, invariabil, sucul de lămâie este prezent în dietele de slăbit, a determinat apariţia mitului potrivit căruia lămâile slăbesc.
ŞI ALTE ÎNTREBUINŢĂRI
V-aţi spălat părul cu mult şampon şi urmează să-l clătiţi. Puneţi în apă câteva picături de suc de lămâie şi părul va căpăta o strălucire deosebită. Cu o jumătate de lămâie fricţionaţi mâinile în zonele unde pielea este mai aspră, în felul acesta ea îşi va recăpăta catifelarea. Dacă aţi folosit lămâia p