In anul ce tocmai s-a incheiat, pe fondul crizei financiare mondiale, pe piata fortei de munca s-au produs cateva modificari semnificative. Una dintre aceste modalitati de adaptare a pietei la situatia economica a vizat disponibilizarile de personal. Cateva companii importante – cum ar fi Dacia, Azomures sau ArcelorMittal Galati – si-au sistat o perioada productia sau au anuntat disponibilizari colective.
In industria otelului, ArcelorMittal Galati alege solutii radicale: incepand din luna martie 2009, angajatii isi pot depune cereri de autodisponibilizare, prioritate avand cei din ramurile neproductive ale industriei.
Top 20 dileme pentru mediul de business in 2009
Disponibilizatii urmeaza sa primeasca recompense financiare. "Se va aplica schema din primavara. Fiecare om care va pleca va primi 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei, in functie de vechime. De asemenea, va primi salariul brut incasat in luna in care a depus cererea de autodisponibilizare, asta timp de 6, 9 sau 12 luni, tot in functie de vechime. La aceasta se adauga indemnizatia de somaj, acordata in conditiile legii", a anuntat presedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea, Ilinca Diaconu. ArcelorMittal Galati va trimite in concediu fortat aproximativ 2.800 de angajati ca urmare a crizei financiare, relateaza NewsIn.
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a anuntat ca va face disponibilizari in urmatorul trimestru. Oltchim estima ca in luna decembrie 2008 ar putea disponibiliza 550 de persoane, din care 200 sunt reprezentati de pensionari - reangajati, iar diferenta de 350 persoane reprezentand salariatii care in prezent indeplinesc conditiile de pensionare.
Decizia luata de conducerea Oltchim SA este motivata de reducerea cu aproximativ 40% a productiei programate pentru lunile de iarna.
Liderul sindicatului SC Avioane Craiova SA, Victor Peta, a declarat ca cei a