Dupa ce Rusia a redus drastic nivelul gazului trimis prin conductele care tranziteaza Ucraina, o serie de tari care depindeau de gazul primit prin aceste conducte au inceput sa acuze probleme interne. Probleme sunt generate in primul rand de faptul ca presiunea este fie foarte scazuta, fie cantitatea primita nu ajunge pentru necesarul intern, iar marii consumatori industriali isi vad productia afectata, in timp ce micii consumatori mor de frig in case, sau nu mai isi pot incalzi mancarea.Cum 80%
Dupa ce Rusia a redus drastic nivelul gazului trimis prin conductele care tranziteaza Ucraina, o serie de tari care depindeau de gazul primit prin aceste conducte au inceput sa acuze probleme interne. Probleme sunt generate in primul rand de faptul ca presiunea este fie foarte scazuta, fie cantitatea primita nu ajunge pentru necesarul intern, iar marii consumatori industriali isi vad productia afectata, in timp ce micii consumatori mor de frig in case, sau nu mai isi pot incalzi mancarea.
Cum 80% dintre conductele rusesti spre Europa trec prin Ucraina, o mare parte dintre europeni au semnalat probleme. Reteaua de gaze este complexa, dar schematic se pot trasa doua itinerarii: unul prin Slovacia, spre Cehia, Austria, Germania, Franta, Italia. Celalat traseu intra in Romania si de aici spre zona balcanica. Conducta spre Slovacia este mai "sigura" deoarece este conectata la rezervele de gaz din vestul Ucrainei, in timp ce cea spre Balcani nu are acces la un rezervor similar.
Alte conducte sunt:
- Iamal-Europa, prin Belarus, ce alimenteaza Polonia si apoi Germania. Se pompeaza 33 miliarde de metri cubi anual, sau 100 milioane de metri cubi pe zi.
- Blue Stream, ce leaga Rusia de Turcia, pe sub Marea Neagra. Are o capacitate de 16 miliarde de metri cubi anual, adica 50 milioane metri cubi pe zi.
Gazprom a anuntat ca su