Ordonanta de guvern care prevede ca institutiile publice, cu exceptia celor finantate integral din surse proprii, nu vor acorda tichete de masa in 2009 nu aduce nicio schimbare fata de anul trecut si nu lamureste ce tip de institutie poate oferi tichete de masa angajatilor sai.
Astfel, exista institutii publice finantate din surse proprii care au acordat tichete de masa angajatilor in 2008 si care vor acorda aceste beneficii angajatilor si in 2009, dar si institutii publice care primesc bani de la stat si care aloca tichete de masa salariatilor, chiar daca legea nu prevede acest lucru. Spre exemplu, anumite institutii de invatamant care nu sunt finantate total din surse proprii si care primesc bani de la buget acorda tichete de masa angajatilor, ceea ce contrazice ordonanta de guvern, care prevede ca doar institutiile de stat "finantate integral din surse proprii pot acorda tichete de masa angajatilor in 2009".
"Sunt angajati din invatamant care primesc sau care au primit tichete de masa din bani proveniti de la bugetele locale, nu de la bugetul statului", explica Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Printre cadrele didactice care primesc tichete de masa se numara si profesorii Academiei de Studii Economice Bucuresti (ASE). Teoretic, institutia de invatamant primeste bani de la bugetul de stat, deci angajatii acesteia nu ar trebui sa primeasca tichete de masa, potrivit ordonantei de guvern. "ASE este un prestator de servicii pentru Ministerul Educatiei. Practic, ei ne dau bani pentru ca noi sa scolarizam un anumit numar de studenti. Din banii acestia, precum si din celelalte finantari, cum ar fi taxele platite de studenti, am acordat tichete de masa", spune Gheorghe Rosca, rectorul ASE.
Alti bugetari care au primit tichete de masa anul trecut sunt angajatii din spitale, deoarece acestea sunt finantate di