Mentinerea dobanzii de politica monetara la valoarea de 10,25 de procente poate fi interpretata drept un semn al intarzierii relansarii creditarii in Romania de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In acelasi timp, BNR a lasat si rezervele minime obligatorii la nivelul actual, de 18 procente pentru pasivele in lei si de 20 de procente pentru cele in valuta. Analistii financiari estimau o reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, dupa ce, la ultima sedinta, banca centrala scazuse nivelul acestora de la 20% la 18%.
O eventuala scadere a dobanzii de politica monetara ar fi indicat o viitoare relansare a creditarilor. De altfel, oamenii de afaceri considera ca BNR ar fi trebuit sa se indrepte in aceasta directie. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a declarat ca banca centrala ar fi trebuit sa reduca dobanda sau rezervele minime obligatorii, avand in vedere ca firmele private se imprumuta la peste 20 - 25%, riscul de a crestere inflatia fiind astfel minim.
"In contextul actual, a vedea ca bancile crediteaza BNR-ul si ca firmele private crediteaza statul, prin faptul ca platesc toate taxele la emiterea facturilor, nu la incasarea lor, pare cel putin nefiresc. Si nu tine de stimularea consumului, ci de rationalitatea economica", a explicat Pogonaru pentru Ziarul Financiar.
Insa BNR prefera sa tina inca in frau creditarea, oficialii institutiei declarand ca vor continua sa monitorizeze evolutiile interne, dar si cele ale mediului economic global, adecvand instrumentele sale pentru a atinge obiectivele de stabilitate financiara.
Potrivit analistilor, mentinerea acestei politici monetare ar putea fi daunatoare, pe termen mai lung, pentru institutiile mici si mijlocii, care reprezinta peste 98% din totalul firmelor din Romania. In imposibilitatea d