• Pentru crestini, ziua de astazi reprezinta o insemnatate aparte, asta pentru ca se sarbatoreste Boboteaza sau botezul Domnului Iisus Hristos • Aceasta zi marcheaza, alaturi de ziua Sfantului Ioan, de maine, incheierea Sarbatorilor de Iarna si a celor dedicate nasterii lui Hristos • Sarbatoarea care marcheaza Botezul Domnului este plina de ritualuri crestine si precrestine care sunt menite sa alunge spiritele rele si sa sfinteasca apa: agheasma, umblatul preotilor cu botezul si scufundarea crucii in apa
Pentru crestini, ziua de astazi reprezinta o insemnatate aparte, asta pentru ca se sarbatoreste Boboteaza sau botezul Domnului Iisus Hristos. Aceasta zi marcheaza, alaturi de ziua Sfantului Ioan, de maine, incheierea Sarbatorilor de Iarna si a celor dedicate nasterii lui Hristos.
Sarbatoarea, care marcheaza Botezul Domnului, se mai numeste Epifanie, adica Aratarea lui Dumnezeu si a Mantuitorului in lume. La romani, ziua de Boboteaza cuprinde motive specifice sarbatorilor de Craciun. Astfel, local, se colinda, se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se fac prorociri despre noul an.
O pondere deosebita o detin si ritualurile si practicile magice de profilaxie si purificare. Ritualurile crestine si precrestine sunt menite sa alunge spiritele rele si sa sfinteasca apa: agheasma, umblatul preotilor cu botezul si scufundarea crucii in apa, aprinderea focurilor, afumarea oamenilor si usilor. De asemenea, printre alimentele specifice Bobotezei se numara piftia si graul fiert. Cuvantul agheasma vine din grecescul aghios si inseamna sfintire.
La romani, prin agheasma se intelege atat apa sfintita, cat si slujba pentru sfintirea ei. Agheasma mare se savarseste de Boboteaza, spre deosebire de Sfintirea cea mica a apei, care are loc in biserica in prima zi a fiecarei luni. Boboteaza aduce cu sine si o s