Astăzi, creştinii ortodocşi, catolici şi greco-catolici prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Potrivit tradiţiei bisericeşti, în această zi se face sfinţirea apei, Agheasma Mare.
Ortodocşii marchează momentul istoric în care Sfântul Prooroc Ioan L-a botezat în Iordan pe Iisus, care împlinise 30 de ani. Sărbătoarea se mai numeşte Epifania, sau Teofania, adică Arătarea Domnului, întrucât Duhul Sfânt în chipul unui porumbel a coborât peste El, iar glasul Tatălui ceresc a rostit atunci: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit". După botez, Iisus a ieşit în lume şi a început activitatea Sa mesianică. Biserica Romano-Catolică aminteşte acum de vizita magilor la Pruncul Iisus, ceea ce înseamnă tot o recunoaştere a lui Iisus drept Mesia.
Potrivit tradiţiei Bisericii, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor, Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de înnoire cosmică a firii lucrurilor.
În Catedrala Patriarhală, după săvârşirea Sfintei Liturghii, Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia slujba de sfinţire a apei în faţa reşedinţei patriarhale începând cu ora 11:30. Încă de ieri în curtea Catedralei Patriarhale a fost amplasată o cruce de gheaţă de aproximativ trei metri înălţime, împodobită cu flori, cetină de brad şi busuioc. Au fost pregătite mai multe vase, cu o capacitate de peste 7.000 de litri de apă care urmează să fie sfinţită şi oferită miilor de credincioşi participanţi la slujba de pe Dealul Patriarhiei.
TRADIŢII BISERICEŞTI ŞI POPULARE
După ceremonia de săvârşire a Aghesmei Mari, în unele părţi ale ţării, unde există ape curgătoare, este obieciul ca tinerii curajoşi să se arunce în apă pentru a aduce la mal crucea din busuioc aruncată de episcop sau de preot.
Astfel de tradiţii se perpetuează mai ales la Dunăre. Şi anul a