Gazprom a tăiat livrările de gaz către Europa. În România au început să se simtă primele efecte, în ciuda asigurărilor Guvernului. Criza generată de diferendul ruso-ucrainean privind preţul gazelor şi tariful de tranzit spre Europa s-a agravat ieri, fiind posibilă chiar sistarea livrărilor ruseşti. Livrările de gaze din Rusia spre România au fost oprite, marţi dimineaţa, prin staţia Isaccea 2, judeţul Tulcea. Astfel, importurile sunt asigurate într-o cantitate mult diminuată, numai prin punctul de la Medieşul Aurit, judeţul Satu Mare.
Prin staţia de la Isaccea se tranzitau până ieri, la ora trei dimineaţa, 4,7 milioane mc pe zi. În ciuda reducerii cu peste 70% a livrărilor de gaze ruseşti, premierul Emil Boc a dat asigurări că situaţia se află sub control.
„Deşi situaţia nu este una favorabilă României, pot să vă asigur că avem situaţia sub control şi că niciun consumator casnic nu va fi afectat de situaţia existentă între Rusia şi Ucraina”, a afirmat Boc.
El a atenţionat că pot apărea „constrângeri” legate de presiunea gazelor din cauza crizei Rusia-Ucraina, dar şi de temperatură, care, dacă ar scădea sub minus 15 grade Celsius, ar afecta funcţionarea normală a sistemului.
Restricţii de consum la CET-uri
Optimismul Executivului este dat de faptul că în România consumul de gaze este de 61,5 milioane mc pe zi, din care 34 milioane reprezintă necesarul populaţiei. Rezervele înmagazinate în depozitele subterane se ridică la 2,2 miliarde mc, capacitatea maximă de extracţie fiind de 26 milioane mc pe zi.
Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat că s-a trecut la raţionalizarea consumului. Dispecerul Naţional de Gaze a transmis luni unor consumatori industriali o notificare prin care cerea diminuarea consumului, ca urmare a depăşirii cotelor alocate. Printre aceştia se numără