Povestea unei familii obişnuite care trăieşte de ani buni sub teroarea rachetelor trimise de Hamas explică hotărârea cu care soldaţii israelieni au intrat în Gaza. Sursa: Oana Dobre
De mai bine de opt ani, sudul Israelului este singurul loc de pe Pământ în care viaţa nu se mai împarte în zile şi nopţi, ci în alarma antiaeriană, explozia de rachete Qassam şi constatarea dezastrului după impact. În oraşe precum Ashkelon, Ashdod sau Sderot, oamenii trăiesc fiecare clipă cu urechea ciulită pentru ca, la primul sunet de sirenă, să-şi poată strânge familia şi să ajungă la timp în adăposturi. Iar atacurile Hamas nu mai sunt de mult evenimente excepţionale, ci o rutină zilnică.
Cele mai importante locuri din case sunt buncărul şi sertarul în care locuitorii îşi ţin hârtiile care dovedesc că şi-au plătit impozitul special care echivalează cu o asigurare de stat contra stricăciunilor provocate de rachete. Când traiul fiecărei familii gravitează în jurul proiectilelor artizanale aruncate haotic din Gaza, se prăbuşesc nu doar casele, ci şi sufletele.
Povestea locuitorilor din această regiune este, de fapt, cheia în care poate fi citită îndârjirea cu care Israelul a început războiul contra Hamas.
Casa bombardată, construită cu muncitori din Gaza
Esther şi Ely Malka sunt o familie obişnuită din Ashkelon. Esther locuieşte în oraş de când se ştie. Aici a ales să se stabilească mama sa, emigrantă româncă din Constanţa. Ely a venit ceva mai târziu, dar oraşul i-a devenit casă de 32 de ani. A cunoscut-o pe Esther, s-au căsătorit şi au început să-şi construiască o casă. Au angajat muncitori arabi, chiar din Gaza City.
Ely a pus pe picioare şi o afacere - o companie de distribuţie a energiei electrice în care s-a asociat cu un arab, iar sediul l-au ales tot în Gaza City. Toate acestea se întâmplau în urmă cu 15