Pe hârtie, numărul unităţilor ar fi trebuit să ajungă la 10.000. Lipsaclienţilor şi a finanţărilor i-a făcut pe dezvoltatori să-şi schimbe planurile. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Doar 2.500 de locuinţe noi au şanse să fie terminate anul acesta, ceea ce înseamnă un sfert din numărul planificat în anii trecuţi. Rămaşi subit fără clienţi şi scufundaţi în datorii, mulţi dezvoltatori au încetinit construcţia, şi-au decalat termenele cu luni de zile sau chiar au decis să-şi abandoneze şantierele în aşteptarea unor vremuri mai bune.
Dificultăţile financiare din piaţa imobiliară au fost vizibile încă din 2008 când, în loc de ridicarea a circa 9.000 de unităţi locative, anunţate în primele luni ale anului, au fost gata în jur de 800 de unităţi. Asta, în condiţiile în care cele mai pesimiste estimări anunţau finalizarea a 3.000 de locuinţe. Cele mai multe dintre spaţiile locative ridicate se află în Capitală.
Majoritatea apartamentelor, gata în toamnă
Anul acesta construiesc cei care au finanţarea asigurată - cele mai multe dintre proiectele aflate în curs de finalizare au fost vândute în proporţii mai mici de 30%. Nici perspectivele nu sunt pozitive - specialiştii spun că, dacă nu se deblochează creditele, piaţa imobiliară nu are şanse să iasă din convalescenţă.
„Chiar şi o eventuală redresare, care ar fi posibil să se înregistreze în primul trimestru din 2009, nu va putea aduce modificări majore privind livrările de unităţi noi, întrucât ciclul de realizare a unui proiect nou, de la momentul achiziţionării terenului şi până la finalizare, e de minimum 24 de luni“, spune Alexandru Niţescu, directorul Departamentului proiecte&investiţii la Regatta. Nici cei de la CB Richard-Ellis nu sunt mai optimişti. „Cel mai probabil se vor finaliza doar proiectele mici şi medii, în care construcţia e într-un stadiu avansat“, comen