Ieri s-a respectat traditia la Braila, iar frigul de afara si-a onorat renumele de "gerul Bobotezei". Gradele cu minus de pe termometre nu au descurajat, insa, citeva mii de braileni sa asiste la slujbele oficiate de preoti si la traditionala scoatere a crucii din apa rece a Dunarii.
Ceremoniile au inceput cu Sfinta Liturghie oficiata de Prea Sfintitul Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, la Catedrala "Nasterii Domnului". A urmat procesiunea preotilor, pe ritmurile muzicii militare, din Bariera pina pe Esplanada, unde episcopul a tinut slujba de sfintire a apei pregatita de Primarie, in sase budane mari de lemn. Dupa ce a binecuvintat apa si a transformat-o in agheasma, PS Casian s-a adresat credinciosilor prezenti, deslusindu-le sensul Bobotezei, a teofaniei care in termeni religiosi s-ar traduce prin dezvaluirea lui Dumnezeu in fata lumii prin chipul Fiului Sau. "Ma bucur sa vad aici atitia oameni care infrunta frigul de afara cu caldura credintei lor", a spus episcopul inainte de a purcede la aruncarea crucii in Dunare.
Sase temerari s-au inscris pe lista celor care urmau sa sara dupa cruce. Cel mai virstnic dintre ei este Ilie Victor, un sportiv de 56 ani, practicant al atletismului. Ceilalti sint tineri de 20 - 30 de ani. Din sase inscrisi, doar cinci au sarit, insa, in apa rece, pe celalalt parasindu-l curajul in momentul decisiv, cind PS Casian a aruncat crucea. Imbracat doar in slip, acesta a ramas tintuit pe salupa de pe care au plonjat ceilalti si s-a limitat la a le adresa incurajari si urari de bine. In apa, competitia a fost strinsa. Campionul intrecerii, Bogdan Vasiliu, a cistigat si de aceasta data, la limita, in fata lui Razvan Rahel, un tinar aflat la a cincea incercare de a pune mina pe cruce. Dar, desi Razvan a fost pe punctul de a ajunge primul la tinta, Bogdan a reusit un finis mai bun si a insfacat-o si de aceasta data