Economiile pe care Guvernul vrea să le facă prin interzicerea cumulării salariului cu pensia ar putea fi anulate de efectele perverse ale legii. La Iaşi, şeful CJ şi-a anunţat intenţia de a demisiona. Alegerile locale într-un judeţ de dimensiune medie au costat aproximativ 500.000 de euro. În ce măsură interdicţia se aplică primarilor sau parlamentarilor, nu se ştie. Costurile ar fi şi mai mari dacă şi alţi aleşi ar decide să demisioneze, fapt ce ar duce la alegeri noi în localităţile sau colegiile respective. În afară de politicieni, de ordonanţă mai sunt loviţi 35.000 de profesori,câteva mii de medici şi sute de actori.
Constantin Simirad a spus că nu merită să-şi sacrifice pensia obţinută în urma perioadei în care a fost ambasador la Cuba pentru doar 1.800 de lei, care ar fi diferenţa între salariul de şef de CJ şi pensie.
„Îmi prezint demisia din cauza Ordonanţei 230/2008. Salariul meu este de 4.800 de lei şi pensia de 3.000 de lei, iar pentru 1.800 lei în plus nu merită efortul. Îmi voi depune demisia pe 21 ianuarie, pentru că de atunci se aplică această lege.
Rog ieşenii să-mi accepte scuzele, dar s-au schimbat condiţiile de lucru“, a declarat Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi. Demisia sa ar însemna noi alegeri în judeţ pentru şefia CJ.
Un subaltern de-al său, Ion Serbina, secretarul Consiliului Judeţean Iaşi, a spus că Simirad nu are motive să demisioneze, pentru că interdicţia nu se aplică şi primarilor sau şefilor de CJ.
La miniştri - da, la parlamentari - ba
Ordonanţa Guvernului spune că nu se poate cumula pensia cu venituri obţinute „din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale“. Distincţia între „funcţie“ şi „demnitate“ poate face ca cel puţin parlamentarii-pensionari să nu cadă sub incidenţa legii. @