Începutul unui scenariu pesimist este situaţia în care criza de lichiditate duce la restanţe în plăţile de la buget, iar euro atinge 4,75 lei. În fiecare decembrie, analiştii băncii daneze Saxo publică o serie de prognoze aparent şocante pentru anul care urmează. Scopul lor este de a pondera înclinaţia omenească spre optimism cu o doză de prognoze sumbre, din dorinţa de a stimula dezbaterea pe tema tendinţelor care vor afecta piaţa. Pentru anul care urmează, prognozele anal
Începutul unui scenariu pesimist este situaţia în care criza de lichiditate duce la restanţe în plăţile de la buget, iar euro atinge 4,75 lei.
În fiecare decembrie, analiştii băncii daneze Saxo publică o serie de prognoze aparent şocante pentru anul care urmează. Scopul lor este de a pondera înclinaţia omenească spre optimism cu o doză de prognoze sumbre, din dorinţa de a stimula dezbaterea pe tema tendinţelor care vor afecta piaţa. Pentru anul care urmează, prognozele analiştilor Saxo includ o revoluţie în Iran, prăbuşirea monedei euro la 0,95 dolari, precum şi ieşirea Italiei din zona euro.
În spiritul aceleiaşi motivaţii ca aceea a analiştilor băncii daneze, am elaborat cåteva mini-scenarii intenţionat pesimiste despre ce ar putea aduce Romåniei anul 2009.
Începutul unui astfel de scenariu este situaţia în care criza de lichiditate duce la restanţe în plăţile de la buget, inclusiv la plata salariilor, iar moneda euro atinge pragul de 4,75 lei per unitate. Statul romån este forţat să apeleze la Fondul Monetar Internaţional după luni de tergiversări în interiorul coaliţiei de guvernare, iar termenii acordului ar fi mai duri decåt se anticipase iniţial.
Leul se depreciază şi mai mult, cresc dobånzile şi inflaţia, iar lipsa de lichidităţi este accentuată de scăderea dramatică a sumelor de bani trimise de romånii care muncesc în străinătate, pe fondul recesiunii din U