In alte UE ca Germania, Franta, Ungaria si Cehia cumulul pensiei cu salariul este limitat. In nici una din tarile metionate un pensionar cu pensie de la stat nu poate castiga mai multi bani dupa retragere decat in timpul activitatii. In Germania, fostilor angajati ai statului li se interzice sa aiba alt venit tot de la stat. In Ungaria, cumulul de venituri este permis, dar suprataxat. In Cehia, legislatia este construita astfel incat cei care au fost angajati la stat nu pot fi reangajati in sistemul public dupa pensionare. Astfel, cumulul este imposibil.
Germania interzice cumulul. Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii si Protectiei Sociale este interzis cumulul pensiei de stat cu salariul platit din bani publici. “Aceasta situatie nu apare in Germania deoarece, in general, functionarii publici trebuie sa se pensioneze la varsta de 65 de ani. Oricum, dupa aceasta varsta, chiar si daca se pensioneaza anticipat, aceste persoane nu se mai pot angaja la stat.
Toti cei care lucreaza pentru statul german reprezinta o cateorie speciala pentru care sunt regelementari clare. Sigur ca nu este interzis ca o persoana cu pensie de la statul german sa lucreze pentru o companie privata, dar si in acest caz este interzis ca venitul acestuia sa depinda de contracte cu statul”, a explicat pentru HotNews.ro Heike Hielfer, purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii din Germania. Reprezentantul ministerului a explicat ca in acesta categorie speciala intra functionarii din ministere, primarii, functionarii din administratia locala, politistii, militarii si chiar artistii care au lucrat la institutiile statului.
Ungaria suprataxeaza. In sistemul de pensii maghiar, cumulul pensiei cu salariul de la stat este posibil, dar cu anumite conditii. “Nu exista diferentiere intre cei care au lucrat la stat si cei care au muncit in domeniul privat. In ceea