Adriean Videanu, noul ministru al economiei, spune ca deja au fost contactati reprezentantii Gazprom la Bucuresti, ca si-ar dori si o intalnire cu oficialii grupului rus si ca pregateste un set de masuri in cazul in care livrarile vor fi intrerupte si prin Mediesul Aurit.
"Eu am contactat reprezentantii Gazprom de la Bucuresti si mi s-a spus ca aceasta situatie nu este generata de ei, ci de anumite probleme tehnice. Mi-as dori totusi sa avem o intalnire cu acestia. Situatia este sub control, dar vom stabili astazi (ieri - n. r.) ce masuri trebuie luate la nivelul ministerului in cazul in care livrarile vor fi intrerupte si prin Mediesul Aurit care reprezinta acum singura noastra vulnerabilitate", a declarat Videanu. Tot ieri s-a reunit comandamentul de urgenta la Termoelectrica, in contextul in care unele centrale ar putea fi obligate sa treaca pe pacura si carbuni pentru a putea fi securizate volumele de gaze necesare alimentarii populatiei.
"Sunt stocuri suficiente de pacura si de carbuni atat in cadrul Societatii Nationale a Lignitului, cat si la Petrom, pentru a putea trece anumite termocentrale de pe functionarea pe gaze pe cele doua tipuri de combustibili", a explicat Videanu.
Seful Guvernului, Emil Boc, a declarat ca au fost facute demersurile necesare pentru informarea comisarului european pentru energie si a Comisiei Europene cu privire la aceasta situatie astfel incat oficialii europeni sa fie informati cu privire la situatia exacta din Romania. Totodata a fost stabilit un contact si cu ambasadorul Ucrainei in Romania. Consumul actual de gaze al Romaniei este de 61,5 milioane de metri cubi pe zi, din care cantitatea de 33 de milioane de metri cubi de gaze pe zi este asigurata din productia interna, 26 de milioane de metri cubi pe zi din cantitatile inmagazinate, cantitati care includ si gaze din import, iar 2,5 milioane de metri c