În ultimele luni ale anului 2008, recesiunea economică a fost resimţită şi în domeniul artelor frumoase. Începând din luna octombrie, casele de licitaţii şi galeriile de artă au înregistrat o scădere considerabilă a profiturilor, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Din 2001, preţurile operelor de artă şi, în consecinţă, profiturile caselor de licitaţie au crescut constant până în anul 2008, atingând, de multe ori, niveluri incredibile. Situaţia s-a schimbat la sfârşitul anului 2008, chiar dacă în unele cazuri s-au înregistrat preţuri record.
Astfel, într-un moment în care la New York, Dow Jones pierdea 413 puncte într-o singură zi, Casa Chirstie’s obţinea, într-o licitaţie de de artă contemporană, 113.620.000 de dolari. Cu toate acestea, rezultatul era relativ, pentru că majoritatea operelor fuseseră vândute sub estimarea iniţială.
Având în vedere activităţile mai puţin vizibile ale unei case de licitaţii, cum ar fi cumpărarea unor piese în vederea vinderii lor ulterioare, în speranţa unui profit mai mare, bilanţul financiar al acestora este departe de a fi mulţumitor. În luna noiembrie, devenea clar şi la Chirstie’s, şi la Sotheby’s că preţurile vor fi în continuă scădere.
În 3 noiembrie, la Sotheby’s, 45 din cele 70 de loturi de piese propuse au adus suma de 223.800.000 de dolari, faţă de venitul minimal estimat: 338.000.000 de dolari. Dintre picturile propuse, unele piese de Cezanne, Van Gogh, Matisse, Monet şi Modigliani fuseseră cumpărate de casa de licitaţie înainte.
În plus, o serie de lucrări nu şi-au găsit cumpărător, printre care sunt de menţionat un Manet, estimat la 12–18 milioane de dolari sau un Rothko (estimare: 20–30 milioane de dolari). Această situaţie din urmă a fost, de altfel, din ce în ce mai frecventă în lunile noiembrie şi decembrie. Specialiştii estimează, analizând sit