De fiecare dată când ruşii opresc robinetul gazelor sau reduc cantitatea de gaze naturale, autorităţile române văd salvarea în sectorul minier. Sursa: EPA PhotoSursa: Reuters
1 /.
În ultimii ani, mineritul a trecut printr-un proces intens de restructurare, însă tot a rămas cu datorii uriaşe la bugetul de stat. Autorităţile ne-au asigurat, ieri, că cel puţin deocamdată aprovizionarea cu gaze a României nu este pusă în pericol de reducerea livrărilor de gaze ruseşti cu 75%.
„Stocurile de păcură şi cărbune ale CET-urilor ajung pentru 10-12 zile, după care se poate apela la Societatea Lignitului, Compania Huilei şi Petrom, care au, de asemenea, rezerve suficiente“, a spus, ieri, ministrul economiei, Adriean Videanu. De altfel, conform legii privind măsurile pentru siguranţa aprovizionării cu gaze, consumul va fi asigurat, obligatoriu, în această ordine, pentru consumatorii casnici, pentru instituţiile care asigură serviciile medicale, asistenţă socială, îngrijirea copiilor, persoanelor vârstnice sau cu diferite grade de handicap.
Capitala e sigură 10 zile
Electrocentrale Bucureşti (Elcen), care asigură aproape jumătate din energia termică la nivel naţional, a înlocuit deja cu păcură o treime din consumul său de gaze. „Pentru Bucureşti avem stocuri pentru 10 zile, iar la Constanţa pentru 7 zile, după care trebuie să cumpărăm noi cantităţi de păcură de la Petrom“, ne-a declarat Irina Duică, director comercial.
Achiziţionarea directă de păcură de la producători nu este posibilă în prezent fără organizarea unor licitaţii publice, ceea ce ar dura foarte mult, ne-a explicat directorul Dispeceratului Energetic Naţional, Octavian Lohan. „Pentru a se negocia direct un preţ între producătorul şi consumatorul de păcură, trebuie declarată starea de necesitate, condiţie care nu este îndeplinită în prezent, pentru că