Situaţia ţărilor afectate e agravată de temperaturile scăzute. Sursa: AFP Photo
Livrările de gaze ruseşti prin Ucraina, care acoperă o cincime din consumul UE, au scăzut până ieri cu aproape 80%, în timp ce Moscova şi Kievul au continuat să se acuze reciproc pentru acest lucru. În vreme ce unele ţări importă gaz rusesc şi prin alte conducte, prin Belarus (Yamal -Europe) sau pe sub Marea Neagră (Blue Stream), iar statele din vestul Europei au acces şi la gazul norvegian sau la cel algerian, statele est-europene şi cele balcanice, în special, au fost cel mai rău lovite.
GERMANIA. E.ON Ruhrgas şi Wingas au anunţat ieri scăderi ale livrărilor din Rusia. Germania, care importă gaze prin Belarus, dar şi din Norvegia şi Olanda, a anunţat totodată că rezervele proprii o scutesc deocamdată de probleme.
ITALIA. Surse citate de Reuters au anunţat că Italia primeşte doar aproximativ 20% din cantitatea de gaze contractată de la Gazprom. Ministrul dezvoltării economice, Claudio Scajola, a anunţat că situaţia este sub control şi că Roma va creşte importurile din surse alternative.
POLONIA. Varşovia mai cântărea ieri dacă să întrerupă sau nu livrările de gaze către industrie, ca o măsură preventivă. Doar 15% din importurile de gaze prin Ucraina mai ajungeau ieri în ţară, dar cantitatea pierdută era parţial compensată de gazele venite prin Belarus.
SLOVACIA. Oficialii au anunţat că ar putea decreta starea de urgenţă, după ce livrările de gaze ruseş ti prin Ucraina au scăzut cu aproape 75%, în condiţiile în care Slovacia este dependentă de gazul rusesc în proporţie de 100%.
CEHIA.Praga a anunţat că importurile din Norvegia şi rezervele proprii ar trebui să ajungă pe parcursul iernii în condiţiile unei scăderi cu 20% a importurilor ruseşti. Oficialii se aşteptau însă la o scădere cu 70% a livrărilor.