Mult discutata ordonanţă care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat va da multă bătaie de cap în primul rând celor din sistemul sanitar şi din educaţie. Dacă pensionarii aleg să rămână cu pensia, „va fi trist”, afirmă profesorii şi conducerile unităţilor sanitare. Deja cei responsabili cu aceste domenii încep să se gândească la soluţii, unde există.
Obligaţi să aleagă: pensie sau salariu de la stat
Pensionarii care-şi completau venitul cu un salariu de la stat vor fi obligaţi ca în acest an să aleagă cu ce vor rămâne, potrivit Ordonanţei 230/2008. Asta este o primă măsură luată de oficiali pentru contracararea efectelor crizei financiare globale. Efectele acestei măsuri însă se vor resimţi curând. Asta pentru că în educaţie şi în sănătate activează câteva mii de pensionari la nivelul întregii ţări. Dacă ei vor pleca, fie posturile respective vor rămâne neocupate, fie sistemul va fi „mai deschis” tinerilor. Doar că în unele cazuri, tinerii nu intră în aceste sisteme, tocmai din cauza remuneraţiei slabe sau din cauză că nu sunt suficient de bine pregătiţi.
Profesorii titulari ar putea să ia ore în plus
În învăţământul braşovean pensionari la catedră nu sunt decât 300, din totalul de 7.000 de catedre, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov. Dintre aceştia, norma întreagă o îndeplinesc 36 de profesori care predau materii de cultură generală, 45 de învăţători, 27 de educatori, iar 20 de persoane mai au şi o altă funcţie, cum este cazul preoţilor, în special în mediul rural. Dacă aceştia vor hotărî să renunţe la ore, conducerea IŞJ este optimistă şi are deja câteva soluţii. „Cifra celor care ar putea pleca nu este foarte mare, deci ne vom descurca într-un fel. Vom apela la specialiştii în formare, adică la studenţi. Mai avem o listă de aşteptare cu persoane care au o facultate ce le permite să i