Franta preda astazi festiv Cehiei presedintia rotativa a Uniunii Europene, intr-un moment de criza pentru Europa si intr-o vreme in care Praga, slabita de disputele politice interne, trebuie sa faca un efort sustinut pentru a dovedi ca este capabila sa rezolve principalele dosare ale UE.
In incercarea de a da dovada de unitate interna, premierul ceh Mirek Topolanek si presedintele Vaclav Klaus si-au impartit rolurile pe care le vor avea in urmatoarele sase luni in cadrul consiliilor UE. Astfel, premierul va prezida diferitele summit-uri europene, iar presedintele le va gazdui pe cele dintre UE si tarile terte.
Este greu de anticipat care va fi relatia dintre cei doi lideri cehi in urmatoarele luni, avand in vedere ca rivalitatea dintre ei este foarte mare. Presedintele Klaus a fost exclus din Partidul Democrat Civic, condus de Mirek Topolanek.
Mai mult, situatia interna a Cehiei i-a facut pe multi sa puna la indoiala capacitatea fostei tari comuniste de a rezolva probleme de amploarea celor cu care se confrunta Uniunea. Si asta din cauza ca premierul Topolanek conduce un guvern minoritar, care ar putea cadea oricand si a euroscepticismului declarat al presedintelui Klaus, acesta caracterizand recent presedintia Uniunii ca fiind "fara importanta".
Cum va arata insa perioada in care Praga se va afla la carma Uniunii Europene?
Situatia nu se anunta atat de roz pentru Cehia, ea avand o misiune grea pana pe 30 iunie (cand ii expira mandatul) de a rezolva probleme foarte grave precum actuala criza financiara sau cea a Tratatului de la Lisabona (document ce prevede o reforma a sistemului institutional al UE, dand nastere, printre altele, unui un post de presedinte al Uniunii pe o perioada de 2,5 ani).
Mandatul Cehiei in fruntea blocului comunitar a inceput in perioada in care criza financiara isi face tot mai simtita prezenta, presedintia