Dupa ce ne-am speriat miercuri in momentul in care ministrul Economiei a anuntat stare de urgenta in sistemul energetic, Adriean Videanu si-a scuzat formularea nefericita.
"Recunosc ca poate a fost o stangacie de comunicare, dar populatia nu este panicata. [...] Formularea a fost nefericita, imi asum acest lucru", a explicat ministrul Economiei, invitat la o emisiune a Antena 3.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat miercuri ca a luat decizia de a instaura starea de urgenta, in urma sistarii livrarilor de gaze rusesti catre Romania.
"Am stabilit starea de urgenta, conform legii 346, pentru ca Transgaz sa poata asigura furnizarea cu gaz in functie de ordinea prioritatilor. Este doar un instrument legal, prin care agentii economici nu mai sunt nevoiti sa organizeze o licitatie si pot negocia in mod direct", a spus Adrian Videanu.
Adriean Videanu a revenit cu precizari referitoare la starea de urgenta, spunand ca s-a referit, de fapt, la "situatia de urgenta".
Potrivit prevederilor legale, situatiile de urgenta sunt definite ca situatii imprevizibile care pot conduce, la nivel national, la dezechilibre intre cererea si oferta de gaze naturale de pe piata interna.
In timpul declaratiei de presa sustinuta miercuri, Videanu a spus ca Romania poate rezista fara a primi gaz din partea Rusiei intre 60 si 80 de zile, in functie de temperaturi. "Nici un roman nu va avea de suferit in ceea ce priveste consumul casnic sau asigurarea agentului termic," a adaugat Videanu.
Potrivit ministrului, Romania are rezerve de gaz de 2,18 miliarde de metri cubi si un consum zilnic de 59,7 milioane de metri cubi.
Dupa ce ne-am speriat miercuri in momentul in care ministrul Economiei a anuntat stare de urgenta in sistemul energetic, Adriean Videanu si-a scuzat formularea nefericita. @