Câteva sute de profesori din judeţul Cluj vor fi nevoiţi să renunţe la catedră în urma aplicării ordonanţei guvernului Boc, care nu mai permite pensionarilor să activeze în sectorul bugetar. Sursa: Codrin Prisecaru
„Va fi o problemă cu cele 100 de posturi de învăţătoare şi educatoare care sunt pensionare şi care ar trebui să fie înlocuite în urma aplicării ordonanţei. Ar fi bine dacă nu s-ar aplica ordonanţa în timpul acestui an şcolar“, consideră inspectorul şcolar general Marinela Marc. Acestora li se adaugă peste 200 de profesori pensionari.
Şi în judeţul Botoşani, peste 130 de dascăli pensionari vor fi afectaţi de ordonanţa respectivă, potrivit inspectorului general şcolar Pavel Rusu.
„Pot să stau până la 65 de ani“
Şi în domeniul sanitar există destule cazuri de medici care sunt vizaţi de ordonanţa cu pricina. Astfel, la Spitalul Militar de Urgenţă din Cluj sunt şapte medici militari şi ofiţeri de cadre care au fost pensionaţi în urmă cu câţiva ani şi care au rămas pe posturi în calitate de civili. În momentul pensionării, potrivit legilor militare, fiecare a primit un număr de solde compensatorii, în funcţie de anii rămaşi până la îndeplinirea vârstei de pensionare.
Un astfel de caz este doctorul Ioan Bădescu, care s-a pensionat cu gradul de colonel şi a continuat să fie medic psihiatru civil în cadrul Spitalului Militar din Cluj. În plus, medicul face gărzi la Clinica de Psihiatrie Cluj şi la Centrul de Boli Psihice de la Borşa. „Nu îmi aduc bine aminte dacă am luat sau nu solde compensatorii. Acum sunt încadrat cu concurs şi pot să stau până la 65 de ani, dar dacă se va impune o nouă lege voi renunţa la pensie“, a spus Bădescu.
La Spitalul Judeţean Cluj, cinci profesori universitari cumulează pensiile cu salariul. „Mai avem un număr de medici care nu sunt angajaţii noştri, printre c