Electrocentrale Constanţa funcţionează, de ieri dimineaţă, utilizând păcură. Chiar dacă presiunea gazelor nu a scăzut, măsura a fost luată în urma dispoziţiilor primite de la autorităţile centrale.
„Ni s-a solicitat să reducem consumul de gaz de la 53.000 metri cubi pe oră, la 30.000 metri cubi, diferenţa de gaz pe care nu o mai folosim înlocuind-o cu păcură, cu un consum de 16-18 tone de păcură pe oră", a declarat Dumitru Tamaş, director tehnic al CET Palas. La ora actuală, în depozitele CET Palas se găsesc 11.000 tone de păcură. Jumătate din cantitate este combustibil propriu şi poate fi utilizat la orice oră, iar restul este combustibil din rezerva de stat şi poate fi folosit doar cu aprobarea Guvernului. În cazul în care vremea nu se va înrăutăţi, păcura din depozitul CET, care nu face parte din rezerva de stat, este suficientă pentru următoarele 10-12 zile. Astfel, agentul termic se va furniza la parametri normali în Constanţa.
„Primul care ar muri"
Potrivit directorului tehnic al CET, în situaţia de criză privind furnizarea de gaze naturale, Constanţa ar avea, pe de o parte, un avantaj, pe de alta, un dezavantaj. În primul rând, CET Palas este aproape de un punct de injecţie a gazului în reţeaua naţională - punct al societăţii Petromar, şi va exista mereu un nivel bun al presiunii gazului utilizat de CET Constanţa. Însă, Tamaş a explicat faptul că, dacă se va întâmpla ceva cu cel mai apropiat furnizor, CET Palas ar fi primul care ar „muri", pentru că este situat la capătul reţelei naţionale de gaze. Electrocentrale Constanţa funcţionează, de ieri dimineaţă, utilizând păcură. Chiar dacă presiunea gazelor nu a scăzut, măsura a fost luată în urma dispoziţiilor primite de la autorităţile centrale.
„Ni s-a solicitat să reducem consumul de gaz de la 53.000 metri cubi pe oră, la 30.000 metri cubi, diferenţa de gaz pe car