Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a declarat miercuri starea de urgenta, permitand astfel furnizorilor de gaze naturale sa poata achizitiona prin negociere directa, si nu prin licitatie, combustibili alternativi pentru acoperirea deficitului de gaze naturale, a anuntat ministrul economiei, Adriean Videanu.
"Starea de urgenta este un instrument legal pe care agentii economici, Transgaz in principal, dar si ceilalti furnizori de gaz, au posibilitatea sa-l utilizeze in relatiile comerciale cu agentii economici cu care au contracte", a declarat Videanu.
Adriean Videanu a precizat ca, in lipsa acestui instrument, acoperirea necesarului de combustibili ar fi impus licitatii publice, ceea ce ar fi prelungit foarte mult termenele de achizitionare.
Ministrul economiei a admis ca oprirea livrarilor de gaze rusesti "creaza o problema serioasa Romaniei, dar nu imposibil de gestionat".
Prioritatile actuale:
asigurarea consumului pentru populatieasigurarea livrarii de agent termic pentru institiile publice, gradinite, scoli, spitaleafectarea cat mai mica a industriei din Romania
"Inca nu sunt probleme in asigurarea industriei cu gazul necesar pentru buna functionare dar, trebuie sa fiu corect, daca temperaturile scad sub media de minus 15 grade probabil, pe intervale scurte de timp, va trebui sa luam masuri de reducere a livrarilor de gaze", a precizat Videanu.
Comisia a decis compensarea pierderilor de gaze cu combustibili alternativi (carbune si pacuara) pentru CET-uri: "Trebuie sa asiguram un gol de 7 milioane metri cubi de gaze cu 7.000 tone pacura pe zi", a explicat el, adaugand ca prioritatile sunt aprovizionarea ELCEN Bucuresti, ELCEN Galati si CET Pitesti.
Situatia stocurilor si a aprovizionarii in prezent:
in stocuri exista un volum de 2,18