Legea privind fumatul in locurile publice inchise, intrata in vigoare de la 1 ianuarie, va conduce la cresterea numarului de locatii exclusiv destinate fumatorilor si nicidecum nu va diminua consumul de tutun asa cum estimau autoritatile, spun operatorii de baruri si cafenele.
Pana acum legea prevedea ca barurile si restaurantele sa aiba amenajate spatii speciale pentru nefumatori, fara sa impuna o anumita dimensiune si pozitie. In urma modificarilor facute la legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, de la 1 ianuarie fumatul este permis in aceste locatii doar in jumatate din suprafata utila si doar daca aceasta este izolata complet de restul spatiului public.
O poarta de scapare o au insa restaurantele sau cafenelele cu suprafete sub 100 de metri patrati unde "proprietarii pot opta daca localul este destinat fumatorilor sau nefumatorilor". In cele mai multe cazuri optiunea este aceeasi: patronii localurilor aleg zonele de fumatori pentru a nu repeta greselile facute de francezi, de exemplu, care au fost nevoiti sa inchida peste 50% din cafenele din cauza traficului scazut de clienti, in parte si pentru ca au interzis fumatul.
"Legea nu descurajeaza fumatul. Impartirea restaurantelor intre fumatori si nefumatori, a spatiilor in interiorul restaurantelor nu face decat sa lase loc la interpretari si creeaza o mare inegalitate intre detinatorii de restaurante, cafenele sau baruri. Clientul roman de restaurant este in mare parte fumator si el va sanctiona restaurantele corecte, care vor dori sa respecte legea, atat timp cat va gasi restaurante in care legea nu este respectata sau poate fuma", a declarat pentru ZF Catalin Mahu, administratorul restaurantelor La Mama si al cafenelelor Cafepedia.
Potrivit estimarilor facute anul trecut de fostul ministru al sanatatii Eugen Nicolaescu, care este si initiatorul l