Ultimul şi cel mai important prooroc al Vechiului Testament este Sfântul Ioan Botezătorul, cel pe care credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc astăzi. El L-a vestit pe Iisus Ultimul şi cel mai important prooroc al Vechiului Testament este Sfântul Ioan Botezătorul, cel pe care credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc astăzi. El L-a vestit pe Iisus Hristos ca Dumnezeu Întrupat, botezul Mântuitorului în apele Iordanului constituind şi momentul descoperirii către iudei a Sfintei Treimi.
Botezătorul Domnului a primit de la Însuşi Iisus mărturia că este cel mai mare dintre toţi oamenii născuţi din femeie şi cel dintâi între prooroci. Mama sa, Sfânta Elisabeta, era verişoară cu Fecioara Maria, iar tatăl său, Zaharia, a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea că va avea un fiu.
La maturitate, Sfântul Ioan s-a retras în pustiu, purtând o haină din păr de cămilă şi fiind încins cu o curea de piele, ca simbol al stăpânirii tuturor pornirilor trupeşti. Se hrănea cu lăcuste conservate în miere sălbatică şi se ruga necontenit. Pentru că oamenii se întrebau dacă nu cumva era el Mântuitorul, Ioan le spune: „Eu vă botez cu apă, dar vine altul mai mare decât mine, El vă va boteza cu foc şi cu Duh Sfânt“.
Ţonţoroiul Femeilor
În judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea şi Constanţa, femeile căsătorite organizează în ziua şi noaptea de Sântion petreceri zgomotoase care păstrează amintirea manifestărilor precreştine, specifice cultului zeului Dionisios.
Ziua Femeilor, Iordănitul sau Ţonţoroiul Femeilor sunt cunoscute în tradiţia populară pentru chefurile cu mâncare, băutură şi muzică organizate de neveste. După ce beau vin din belşug, femeile îi înşfăcau pe bărbaţii care le ieşeau în cale şi îi duceau cu forţa la râu, ameninţându-i că îi aruncă în apă. „Victimele“ se răscumpărau, de obice